Krupnik z białą kiełbasą

30 dag białej parzo nej kiełbasy, 4 łyżki kaszy jęcz miennej, marchewka, pietruszka, pół selera, por, 6 ziemniaków, cebula, 2 pomidory, 2 kostki drobiowe, 1/4 czerwonej papryki, 4 ząbki czosnku, pół pęczka natki, łyżeczka startego imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 4 łyżki śmietany 18-proc., 2 łyż ki masła, sól, pieprz, ostra i słod ka papryka, czosnek granulowany.

Przepis przysłała Jadwiga Smolińska z Koronowa

1 Ziemniaki, paprykę i cebulę pokrój w kostkę, czosnek w słupki, por na plasterki, marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce. Masło stop na patelni, podsmaż warzywa.

Reklama

2 Zagotuj 2 i pół litra wody. Dodaj kostki rosołowe, przesmażone warzywa, pokrojone pomidory i kaszę. Gotuj do miękkości.

3 Kiełbasę pokrój na plasterki, dodaj do zupy, wsyp przyprawy. Wlej śmietanę, zgotuj. Przypraw, posyp natką.

czas przygotowania 45 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej