Krupnik z grzybkiem gotowany na kurczaku

Składniki: 1/4 tuszki, sprawionego kurczaka, 2 marchewki , 1 mała pietruszka, 1/3 (ok. 15 dag) selera, 4 większe ziemniaki, 3 suszone kapelusze grzybowe, 10 dag fasolki szparagowej, 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej, 1/3 pęczka koperku, 1 listek laurowy, sól, pieprz.

Reklama

1. Marchewki, pietruszkę oraz seler obierz i opłucz. W garnku zagotuj 6 szklanek wody. Do wrzątku włóż mięso, obrane warzywa oraz listek laurowy. Posól do smaku i gotuj około 40 minut. Zanim wywar zacznie wrzeć, usuń łyżką pianę, która powstanie na powierzchni.

2. Grzyby mocz około 30 minut, następnie ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wyjmij, ostudź. Kaszę wsyp na sitko, opłucz, osącz. Z rosołu wyjmij kurczaka oraz warzywa, przestudź je. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, włóż je do rosołu. Dosyp kaszę. Fasolkę oczyść, opłucz, strączki potnij na kawałeczki, wrzuć do zupy. Gotuj ją jeszcze około 15 minut, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.

3. W tym czasie ugotowane w wywarze warzywa potnij w kosteczkę albo grubo zetrzyj. Mięso oddziel od kości, drobno pokrój. Miękkie grzyby posiekaj. Przygotowane składniki włóż do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut.

4. Pod koniec gotowania krupnik przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Posyp nim gotową zupę.

Jedna porcja zawiera: 260 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej