Krupnik z pulpecikami

Składniki: 2 marchewki, 1/2 niewielkiego selera (ok. 20 dag), 1 pietruszka, 4 większe ziemniaki, 30 dag mielonego mięsa drobiowego, 4 łyżki grubej kaszy jęczmiennej, 2 kostki bulionu drobiowego, 1 jajko, ok. 2 łyżek bułki tartej, 1/2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz.

•Składniki na 6 porcji •Przygotowanie: 40 min •Porcja: 270 kcal •Cena porcji: ok. 1,50 zł

Reklama

Warzywa obierz, opłucz. Marchewki pokrój w plasterki, a seler, pietruszkę i ziemniaki w kostkę. Wszystkie jarzyny (oprócz ziemniaków) włóż do garnka. Zalej 6–7 szklankami wody. Wkrusz kostki bulionowe. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj 10 minut.

Mięso przełóż do miski. Wbij jajko. Dosyp bułkę tartą. Dodaj musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Masę wyrób. Uformuj z niej pulpeciki wielkości włoskiego orzecha. Gotuj je ok. 10 minut w lekko posolonym wrzątku.

Do gotujących się warzyw wsyp kaszę. Gotuj 5 minut. Następnie dodaj ziemniaki. Zupę gotuj jeszcze 10–15 minut. Przypraw solą i pieprzem. Gotowy krupnik rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż po kilka pulpecików. Udekoruj, np. natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej