Kulebiak z kurkami

Składniki na 4 porcje: Ciasto: 3 szklanki mąki, 5 łyżek margaryny, 1/2 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, 1 jajko, 1 białko do posmarowania wierzchu, sól, pieprz. Farsz: 50 dag kurek, 30 dag pieczarek, 2 średnie cebule, 3 łyżki oleju, 6 łyżek tartej bułki, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1 Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić niezbyt drobno. Cebulę obrać i posiekać, usmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pokrojone grzyby, sól i pieprz. Dusić przez około 20 minut. Ostudzić. Dodać bułkę tartą oraz jajko, wymieszać.

Reklama

2 Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić je na pół godziny do lodówki. Rozwałkować. Nałożyć wzdłuż ciasta nadzienie, zawinąć brzegi, nadając całości podłużny kształt. Posmarować roztrzepanym białkiem, piec około 30 minut w temperaturze 200°C.

Przygotowanie: ok. 75 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej