Kurczak jak z restauracji

Składniki na 8 porcji: 8 podudzi z kurczaka, po 1/2 szklanki mąki pszennej i kukurydzianej , 1/2 szklanki mleka 3,2 proc., 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, papryka, czosnek granulowany, pieprz cayenne, olej do głębokiego smażenia.

Zdjęcie

Kurczak jak z restauracji /123/RF PICSEL
Kurczak jak z restauracji
/123/RF PICSEL

1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę do lodówki.

2. Połowę mąki pszennej, całą kukurydzianą i proszek zmiksować z mlekiem, jajkiem i szczyptą soli. Każdą pałkę dokładnie zanurzyć w cieście, oprószyć dodatkowo mąką, smażyć w głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu ok. 5 minut, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Reklama

Nasza rada

Dzieciom takiego kurczaka podawaj z frytkami i keczupem. ­Dorosłym – z ostrym sosem ­pomidorowym lub czosnkowym.

Przygotowanie: ok. 75 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej