Kurczak nadziewany pieczarkami

SKŁADNIKI: kurczak (1,5 kg), 10-15 dag pieczarek, cebula, 4 ząbki czosnku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, curry, olej

1. Farsz: pieczarki oraz cebulę oczyść, drobno pokrój. Podsmaż na oleju. Kiedy ostygnie, wsyp bułkę tartą, wbij jajko. Wymieszaj. Przypraw farsz czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Reklama

2. Kurczaka umyj, osusz. Nadziej farszem. Zaszyj tuszkę lnianą nitką lub zepnij wykałaczkami.

3. Wymieszaj 2 łyżki oleju z przyprawą do kurczaka oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Marynatą natrzyj kurczaka. Włóż do brytfanki. Piecz około 60-70 minut w temp. 190˚C.

Możesz do farszu włożyć całą, nieobraną główkę czosnku. Kurczak będzie bardziej aromatyczny.

Porcje 8 Przygotowanie 95 min Cena 3,10 zł Kalorie 456 kcal

Kinga Marciniak - Łyda z Lublina

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej