Kurczak po marokańsku

Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus • 400 g udek z kurczaka bez kości • 1 cukinia •1 czerwona papryka •1 żółta papryka • 300 g fasolki szparagowej • 2 pomidory •1 cebula • 2 ząbki czosnku • 70 g suszonych daktyli bez pestek • olej do smażenia • sól, pieprz • papryka ostra • świeża mięta do przybrania.

Zdjęcie

Kurczak po marokańsku /123/RF PICSEL
Kurczak po marokańsku
/123/RF PICSEL

Kuskus przesyp do miski i zalej gorącą osolona wodą pół centymetra ponad poziom kaszy. Odstaw. Daktyle przekrój na pół i namocz w gorącej wodzie. Fasolkę obierz i ugotujmy do miękkości. Pomidory sparz i obierz ze skórki.

Kurczaka, papryki, cukinię i pomidory pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzać olej i podsmaż czosnek, cebulę oraz kurczaka. Potem dodaj na patelnię paprykę, cukinię, pomidory, fasolkę i namoczone daktyle.

Reklama

Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Polej kaszę sosem. Danie możesz udekorować listkami świeżej mięty.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat Seriali

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej