Kurczak w czereśniach

Składniki na 4 porcje: ■ filet z piersi kurczaka ■ kolorowy pieprz ■ sól morska ■ szklanka mrożonych czereśni ■ po łyżce brązowego cukru, mąki ziemniaczanej i octu balsamicznego ■ olej słonecznikowy.

Przygotowanie:

➊ Umyte mięso pokrój w plastry. Oprósz je świeżo mielonym kolorowym pieprzem i solą morską, po czym umieść w naczyniu żaroodpornym.

➋ Polej piersi olejem, a potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C. Piecz około 15 minut.

Reklama

➌ Rozmrożone czereśnie podgrzej w rondelku na łyżce oleju.

➍ Następnie wsyp cukier, odrobinę kolorowego pieprzu i szczyptę soli. Dolej sos z pieczeni oraz ocet balsamiczny.

➎ Całość zagęść mąką wymieszaną z łyżką wody.

➏ Upieczone mięso polej sosem i podawaj np. z ryżem.

Jedna porcja: 5 zł ➜ Przygotowanie: 45 min ➜ Stopień trudności: łatwe ➜ Kalorie: 300

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Super TV

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej