Kurczak w panierce z nasion

Składniki: 2 duże piersi kurczaka, ok. 35 dag jogurtu greckiego, 2 łyżki ziół prowansalskich, łyżeczka bazylii, 8-10 dag mieszanki ziaren (np. siemienia lnianego, nasion dyni, sezamu, słonecznika), łyżeczka przyprawy do kurczaka, sól, pieprz, oliwa.

Reklama

1. Kurczaka oczyść z błonek, opłucz, dokładnie osusz, pokrój w dość dużą kostkę.

2. Jogurt połącz z ziołami prowansalskimi, bazylią i przyprawą do kurczaka. Odrobinę posól, dopraw pieprzem. Wsyp połowę mieszanki ziaren. Do tej marynaty włóż kurczaka. Starannie wymieszaj. Odstaw na godzinę (nie do lodówki).

3. Zamarynowane mięso ułóż pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Posyp pozostałymi ziarnami. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30-35 min w 200ºC. Pasuje do nich ryż abo kuskus.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej