Kurczak w sosie śmietanowym

Składniki: 50 dag fileta z kurczaka, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka białej gorczycy, po łyżeczce majeranku, jałowca i rozmarynu, szczypta chili, sól, pieprz czarny, 3 łyżki oleju, 20 dag pieczarek, 200 ml śmietanki 30 proc.

Przygotowanie 25 min • Porcja 360 kcal • Przepis na 4 porcje.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Reklama

1. Przyprawy mieszam w moździerzu, delikatnie je ugniatając. Następnie dolewam olej i mieszam. Tak przygotowaną marynatą nacieram pokrojonego w spore kawałki kurczaka.

Marynuję mięso przez co najmniej dwie godziny albo zostawiam na całą noc.

2. Rozgrzewam patelnię i wkładam na nią mięso. Smażę po 4-5 minut z każdej strony, aż do zarumienienia.

3. Na osobnej patelni podsmażam na oleju pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiam je solą i pieprzem do smaku. Przekładam do mięsa, dodaję śmietankę i duszę jeszcze około 10 minut.

Zdjęcie

Hanna Borowska z Bydgoszczy /mat. prywatny - darmowy
Hanna Borowska z Bydgoszczy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kobieta i życie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej