Kurczak w szynce parmeńskiej

Składniki: 2 duże filety z piersi kurczaka, 10 dag pełnotłustego twarożku z ziołami i czosnkiem, 4 suszone morele, 4 plasterki szynki parmeńskiej (długodojrzewającej), 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 150 ml bulionu drobiowego, łyżeczka cukru, sól, pieprz, łyżeczka przyprawy typu gyros, kilka listków tymianku.

Reklama

1. Filety natnij wzdłuż tak, by pow- stały kieszonki. Natrzyj przyprawą typu gyros, ew. solą i pieprzem. Morele pokrój w paski, wymieszaj z twarożkiem. Tymianek umyj, osusz, posiekaj. Dodaj do twaroż ku, wymieszaj.

Nadzieniem napełnij kieszonki. Każdy filet ciasno owiń dwoma plasterkami szynki, mocno zwiąż nicią.

2. Bulion i wino wlej do głębokiej patelni. Posyp cukrem, zagotuj. Ułóż roladki, gotuj pod przykry ciem ok. 30 minut, co jakiś czas je obracając. Roladki wyjmij z sosu, pokrój na grubsze plastry, delikatnie polej wywarem.

Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 4, cena za porcję 3 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej