Kurczak z grilla w ziołach

Składniki: 8 podudzi kurczaka, 8 skrzydełek kurczaka o sól, pieprz, 2 cebule, 3 gałązki oregano, 3 łyżki musztardy, 6 łyżek oliwy, 1 kg młodych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 2 gałązki rozmarynu, pomidorki koktajlowe do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

Umyj skrzydełka i podudzia. Oprósz dobrze solą i pieprzem. 4 Obierz cebule i pokrój w piórka. Oregano opłucz, odłóż kilka listków do dekoracji, resztę posiekaj. Dodaj do cebuli, wymieszaj z musztardą, łyżką oliwy i polej mięso. Marynuj 2 godziny w lodówce. Wyszoruj ziemniaki i przetnij na połowy. Obierz czosnek, a rozmaryn posiekaj (odłóż jedną gałązkę).

Ziemniaki skrop oliwą, posyp solą, pieprzem, rozmarynem i pokrojonym czosnkiem. Ułóż na tackach do grillowania i piecz 60 minut na rozgrzanym ruszcie. Mięso także połóż na tackach i zacznij piec 30 minut po nałożeniu ziemniaków. Gotowe podudzia i skrzydełka podawaj z pieczonymi ziemniakami. Udekoruj danie pomidorkami oraz odłożonymi ziołami.

Czas: 75 minut (bez marynowania) | Poziom: średni |8 porcji, 420 kcal/porcja

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej