Kurczak z makaronem

Składniki na 4 porcje: • 1/2 pęczka szparagów • 2 piersi z kurczaka • 3/4 szklanki śmietany 30% • 1 łyżka maki • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina • sól • pieprz • cukier • kilka ziaren czerwonego pieprzu • 1/2 cytryny • 2 łyżki masła

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

1. Szparagi obierz, ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i cytryny. Schłodź w zimnej wodzie i pokrój na mniejsze części. Zostaw na później 2 szklanki wywaru ze szparagów.

2. Kurczaka pokrój w paski. Przesmaż go na rozgrzanym maśle. Następnie zalej winem i zostawionym wywarem. Gotuj całość ok. 20 min.

Reklama

3. Wymieszaj śmietanę z 5 łyżkami gorącej wody i dolej do wywaru. Zagęść mąką połączoną z odrobiną zimnej wody.

4. Na koniec dodaj pokrojone szparagi. Potrawkę podawaj z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej