Kurczak z mozzarellą i orzechami

Składniki: 50 dag filetu z kurczaka, pęczek świeżej natki pietruszki, garść wyłuskanych i rozdrobnionych orzechów włoskich, garść pestek słonecznika (bez łupinek), 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek (dobrej jakości), 2 łyżki octu balsamicznego (najlepiej gęstego), 30 dag sera mozzarella, sól, pieprz.

Przygotowanie 70 min • Porcja 220 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 5 porcji

1 Mięso płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam z obu stron solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki kroję, wrzucam do blendera, dodaję orzechy, pestki słonecznika, obrany czosnek, oliwę i ocet balsamiczny. Całość miksuję na papkę. Dokładnie nacieram nią mięso z obu stron.

Reklama

2 Wkładam mięso do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozkładam mozzarellę pokrojoną w grube plastry.

3 Kurczaka piekę mniej więcej 45 min w temp. 180-200ºC, na rumiano.

Magdalena Tabaczyk z Barwina

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej