Kurczak z mozzarellą i orzechami

Składniki: 50 dag filetu z kurczaka, pęczek świeżej natki pietruszki, garść wyłuskanych i rozdrobnionych orzechów włoskich, garść pestek słonecznika (bez łupinek), 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek (dobrej jakości), 2 łyżki octu balsamicznego (najlepiej gęstego), 30 dag sera mozzarella, sól, pieprz.

Przygotowanie 70 min • Porcja 220 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 5 porcji

1 Mięso płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam z obu stron solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki kroję, wrzucam do blendera, dodaję orzechy, pestki słonecznika, obrany czosnek, oliwę i ocet balsamiczny. Całość miksuję na papkę. Dokładnie nacieram nią mięso z obu stron.

Reklama

2 Wkładam mięso do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozkładam mozzarellę pokrojoną w grube plastry.

3 Kurczaka piekę mniej więcej 45 min w temp. 180-200ºC, na rumiano.

Magdalena Tabaczyk z Barwina

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej