Kurczak z mozzarellą i orzechami

Składniki: 50 dag filetu z kurczaka, pęczek świeżej natki pietruszki, garść wyłuskanych i rozdrobnionych orzechów włoskich, garść pestek słonecznika (bez łupinek), 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek (dobrej jakości), 2 łyżki octu balsamicznego (najlepiej gęstego), 30 dag sera mozzarella, sól, pieprz.

Przygotowanie 70 min • Porcja 220 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 5 porcji

1 Mięso płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam z obu stron solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki kroję, wrzucam do blendera, dodaję orzechy, pestki słonecznika, obrany czosnek, oliwę i ocet balsamiczny. Całość miksuję na papkę. Dokładnie nacieram nią mięso z obu stron.

Reklama

2 Wkładam mięso do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozkładam mozzarellę pokrojoną w grube plastry.

3 Kurczaka piekę mniej więcej 45 min w temp. 180-200ºC, na rumiano.

Magdalena Tabaczyk z Barwina

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej