Kurczak z piekarnika

Składniki: 80 dag młodych ziemniaków, 4 udka kurczaka (lub inne dowolne części), sok z cytryny , 1 łyżeczka granulowanego czosnku, pół łyżeczki curry, olej, 1 pęczek młodej marchewki, 100 ml bulionu drobiowego, sól, pieprz, 3 gałązki natki.

1 Młode ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą (możesz też cienko je obrać), wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj około 10 minut. Odlej.

2 Mięso kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Przełóż do miski, skrop sokiem wyciśniętym z połówki sparzonej cytryny. Wsyp łyżeczkę granulowanego czosnku (możesz też użyć 2 ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku), pół łyżeczki curry, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.

Reklama

3 Całość starannie wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż mięso, smaż, aż skórka się zezłoci. Przełóż do brytfanny.

4 Wlej bulion. Piecz ok. 40 min. Oczyść starannie młode marchewki, pozostaw w całości. Dodaj do mięsa razem z ziemniakami. Oprósz solą. Piecz razem jeszcze 20 minut. Posyp siekaną natką.

czas ok. 80 min; porcja – 340 kcal, cena 3 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej