Kurczak z warzywami

Składniki na 4 porcje: Zakupy podstawowe: 50 dag filetu z piersi kurczaka, 1 czerwona papryka, 1/4 strąka zielonej papryki, 20 dag dużych pieczarek, 10 dag ryżu długoziarnistego, olej do smażenia Przyprawy: 4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, 1/2 łyżeczki mielonej chili, 1/2 łyżeczki przyprawy harissa (to połączenie kolendry, papryki, kminu rzymskiego, czosnku i soli), 5 łyżek sosu sojowego ciemnego

Reklama

1. Filet z piersi kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję w kosteczkę. Przekładam do miseczki, dodaję sok wyciśnięty z cytryny, pastę harissa, mieloną chili oraz 2 łyżki sosu sojowego.

Wszystko dokładnie mieszam. Miseczkę przykrywam folią spożywczą, wstawiam do lodówki na około 20 minut. Paprykę czerwoną oraz zieloną płuczę, oczyszczam i kroję w kosteczkę. Pieczarki oczyszczam, a następnie kroję w plasterki.

2. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam paprykę i pieczarki. Podsmażam, aż staną się miękkie. Dodaję mięso (razem z marynatą). 3Dolewam jeszcze 3 łyżki sosu sojowego. Duszę do miękkości. Potrawkę po- daję z ugotowanym ryżem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej