Kurczak z ziemniakami

Składniki na 4 porcje: ● 2 piersi kurczaka ● 4 duże młode ziemniaki ● 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę ● zioła prowansalskie ● tymianek ● sól ● ostra papryka ● oliwa z oliwek ● bryndza ● posiekany koperek

Reklama

❶ Umyte i oczyszczone z błonek piersi kurczaka pokrój na cienkie kotlety. Natrzyj je solą, papryką i ziołami. Polej oliwą i odstaw na godzinę do zamarynowania.

❷ Ziemniaki wyszoruj szczoteczką (nie obieraj!). Zawiń je w srebrną folię lekko posmarowaną oliwą i podpiecz na rozgrzanym grillu.

❸ Po około kwadransie zdejmij z ziemniaków sreberko, natnij je z wierzchu i wydrąż.

❹ Do wgłębień nałóż bryndzę wymieszaną z czosnkiem i koperkiem.

❺ Ponownie ułóż je na ruszcie i upiecz z kurczakami.

Czas przygotowania: 60 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 270. Stopień trudności: średnie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej