Kurki w zupie kremowej

Składniki na 4 porcje: kostka bulionu grzybowego, kostka bulionu warzywnego, 40 dag kurek, cebula, łyżka masła, 0,5 szklanki śmietany 18-proc, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, gałka muszkatołowa, koperek, tymianek. biały pieprz

Przygotowanie: Grube plastry cebuli uduś na łyżce masła. Dodaj pokrojone kurki, duś 15 minut. Do garnka wlej 1 l wody, zagotuj, dodaj kostki bulionowe oraz kurki z cebulą. Dopraw gałką, łyżeczką tymianku i pieprzem.

Reklama

Zagotuj, kilka kurek odłóż, resztę zmiksuj w zupie. Połowę śmietany zmiksuj z mąką, wlej do zupy. Zagotuj mieszając. Resztę śmietany zmiksuj z żółtkami wlewając 2 chochelki gorącej zupy.

Całość przelej do garnka z zupą. Dopraw. Włóż odłożone grzyby. Podawaj np. z groszkiem ptysiowym.

Czas przygotowania: 55 minut 280 kcal/1 porcja

Wartość odżywcza kurek jest niewielka, zawierają dużo wody, białko, tłuszcze. Jest w nich nieco wit. D, E, C, z grupy B, i śladowe ilości minerałów (potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, fluor, jod, miedź). Ze względu na to, że długo zalegają w przewodzie pokarmowym, nie powinny ich jeść osoby z problemami wątroby i układu trawienia, małe dzieci i seniorzy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej