Kuskus zapiekany z kurczakiem

Pomysłowa potrawa, która doskonale nasyci.

Reklama

Przepis przysłała Elżbieta Pawelec z Elbląga

Składniki: 25 dag kaszki kuskus, 4 filety z piersi kurczaka (ok. 80 dag), czerwona papryka, por, 25 dag pieczarek, olej, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie.

Sos: 200 ml śmietany kremówki, 2 jajka, 100 ml mleka, sól, pieprz, majeranek, 7 dag startego żółtego sera.

Przygotowanie:

1. Sos: składniki dokładnie połącz, przypraw do smaku.

2. Kuskus przygotuj wg instrukcji. Kurczaka pokrój na kawałki, lekko rozbij, natrzyj przyprawami. Paprykę pokrój w kostkę, por i pieczarki na plasterki, podduś na oleju.

3. W natłuszczonej formie ułóż kurczaka, rozłóż kuskus i wyłóż warzywa. Zalej sosem. Zapiekaj 50 minut w temp. 180°C.

Czas przygotowania 80 min, ilość porcji 10, cena za porcję 2,50 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej