Kwaśnica góralska

SKŁADNIKI: ● 50 dag wędzonych żeberek ● 20 dag wędzonego boczku ● 50 dag kiszonej kapusty ● 1 duża cebula ● 3 ząbki czosnku ● 4 ziemniaki ● 2 liście laurowe ● 8 kulek angielskiego ziela ● 3-4 suszone grzyby ● sól, pieprz, kminek i majeranek.

Reklama

PRZYGOTOWANIE:

1 Żeberka pokroić na porcje, boczek w kostkę. Włożyć do dużego garnka i zalać 2 l zimnej wody, dodać liście laurowe, czosnek, ziele angielskie.

2 Gotować kwadrans, dodać grzyby i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 20 min.

3 Dodać poszatkowaną kapustę razem z sokiem, gotować, aż będzie miękka.

4 Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle, dodać do zupy, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Opcjonalnie można zrobić zasmażkę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

100 rad
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Krem z groszku

    Składniki: 1/3 szklanki oliwy, 3 szalotki, posiekane ząbek czosnku, posiekany mała sałata rzymska, umyta i posiekana łyżeczka skórki startej z cytryny, 2 szklanki bulionu drobiowego, 2 szklanki... więcej