Kwaśnica z karkówką

Składniki: 400 g kiszonej kapusty, 350 g karkówki wieprzowej, 500 g ziemniaków, sól, pieprz, 2 łyżka papryki mielonej, 3 łyżki oleju, 2 cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 125 ml białego wina, 1250 ml bulionu, 2 liście laurowe, 2 łyżeczki suszonego majeranku

Przygotowanie:

Reklama

Karkówkę wieprzową umyj i pokrój w kostkę. Mięso dopraw solą, pieprzem i obtocz w mielonej papryce. Szybko obsmaż na rozgrzanym oleju na patelni. Cebulę obierz i drobno pokrój. Rozpuść masło w garnku i szybko podsmaż na nim cebulę.

Oprósz mąką i przygotuj jasną zasmażkę. Dodaj wino, bulion i zagotuj. Do garnka wrzuć podsmażone mięso, pokrojoną drobno kwaszoną kapustę, liście laurowe i majeranek. Gotuj zupę na małym ogniu ok. 50 minut.

Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy, gdy mięso będzie prawie miękkie. Gotuj razem do miękkości ziemniaków. Zupę dopraw solą i pieprzem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej