Lasagne z warzywami

Składniki na 8 porcji: ● paczka makaronu lasagne ● 4 jajka ● 3 łyżki oleju ● puszka groszku ● pół puszki kukurydzy ● brokuł ● cebula ● kilka plastrów szynki ● 4 pomidory ● sól ● pieprz ● cukier ● bazylia ● tymianek ● masło ● beszamel.

❶ Płaty lasagne namocz kolejno w osolonym wrzątku. Po wyjęciu rozłóż na dnie naczynia żaroodpornego.

Reklama

❷ Groszek z kukurydzą konserwową odsącz z zalewy. Brokuły podziel na różyczki i ugotuj je na półtwardo.

❸ Obraną z łupin cebulę drobno posiekaj, po czym zeszklij na rozgrzanym maśle.

❹ Pomidory przelej wrzątkiem. Poczekaj, aż przestygną, a potem zdejmij z nich skórkę. Pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj przyprawy.

❺ Ułóż warzywa na płatach makaronu, zalej je pomidorami. W ten sposób przygotuj kilka warstw. Na wierzchu rozłóż wędlinę i polej ją beszamelem. Zapiecz.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej