Leniwe w polewie jagodowej

Składniki na 6 porcji: ● 1/3 szklanki kaszy jaglanej ● 20 dag sera twarogowego ● 2 łyżki mąki pszennej ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej ● 2 jajka ● szczypta soli; polewa: ● 20 dag jagód ● jogurt grecki do polania

Reklama

❶ Kaszę przelej zimną wodą na sitku, przełóż do garnka. Wlej 2/3 szklanki wody i gotuj do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. Wstaw na pół godziny pod koc.

❷ Przestudzoną przełóż do dużej miski, dorzuć ser biały, jaja i zmiksuj blenderem.

❸ Dodaj szczyptę soli, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wyrabiaj ciasto tak długo, aż składniki całkowicie się połączą.

❹ Dużą deskę lub stolnicę posyp mąką. Rozłóż na niej ciasto i uformuj wałek.

❺ Odcinaj kolejno kawałki pod skosem.

❻ Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 2 minuty od czasu ich wypłynięcia.

❼ Umyte jagody zmiksuj. Rozlej je na talerz, dodaj odrobinę jogurtu i rozłóż kluski.

Czas przygotowania: 50 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 330. Stopień trudności: średni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej