Łódeczki nadziewane potrawką z kurczaka

Składniki (na 4 porcje): 2 większe cukinie, 30 dag pieczarek,1 czerwona papryka, 2 dymki (bez szczypiorku), 40 dag filetów z piersi kurczaka, 2 łyżki oleju do smażenia, 30 dag mozzarelli, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 1/2 pęczka bazylii

Przygotowanie: Cukinie umyj, przekrój wzdłuż. Łyżką usuń środki. Wydrążone cukinie gotuj ok.10 minut w osolonym wrzątku. Pieczarki oczyść, potnij. Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Dymki grubo posiekaj. Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Rozgrzej olej, wrzuć mięso. Smaż je, aż się lekko zrumieni.

Reklama

Wtedy dołóż pieczarki, dymki i paprykę. Smaż razem jeszcze 2–3 minuty. Oprósz solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Cukinie napełnij farszem. Ułóż w formie. Mozzarellę pokrój w kostkę.

Posyp napełnione farszem cukinie. Piecz 35 minut w temperaturze 190 st. Gotowe danie posyp listkami bazylii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej