Łosoś na roszponce

Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu sojowego, olej, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 op. roszponki, cytryna, pomidorki.

1 Rybę umyj starannie, w razie konieczności usuń łuski, osusz. Podziel filet na cztery porcje. Włóż do miski.

2 Na marynatę utrzyj starannie miód, ostrą musztardę, musztardę z ziarnami gorczycy, oliwę, szczyptę płatków chili, sos sojowy i mieloną kolendrę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Polej filety, wymieszaj tak, aby każdy kawałek pokrył się przyprawami. Odstaw do lodówki (pod przykryciem) na minimum 2 godziny.

Reklama

3 Roszponkę opłucz, odetnij korzonki, osusz. Pokrój w plasterki sparzoną cytrynę. Z 1-2 plasterków wyciśnij sok i skrop nim roszponkę. Rozłóż na czterech talerzach. Pomidorki opłucz, osusz.

4 Filety wyjmij z lodówki na kilkanaście minut przed smażeniem, aby się ogrzały. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Układaj kawałki łososia skórką do dołu. Smaż kilka minut. Gdy zauważysz, że mięso zaczyna się ścinać, przełóż filety na drugą stronę, dosmaż.

5 Usmażone filety układaj na roszponce. Dekoruj pomidorkami oraz plasterkami cytryny.

czas ok. 30 min; porcja – 320 kcal, cena 5,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej