Łosoś norweski w masełku - Robert Sowa

Przysmak z Norwegii.

Zdjęcie

/materiały prasowe
/materiały prasowe
Składniki dla 4 osób:

- 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości).

Reklama

Marynata:

- 100 g masła;
- 40 ml winiaku;
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżka świeżych ziół, np. tymianek, bazylia, estragon, oregano;
- 1 łyżka sosu Worcester;
- 1 roztarty ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Zioła umyć, osuszyć i posiekać z czosnkiem i odrobiną soli. Dodać do miękkiego masła i dokładnie ucierać, dolewając stopniowo sok z cytryny, winiak i sos Worcester. Powstała masę umieścić na folii aluminiowej, uformować wałek i schodzić w lodówce.

Filety z łososia posmarować oliwą, oprószyć solą i białym pieprzem. Rybę ułożyć na aluminiowej tacce. Pod koniec pieczenia na łososiu umieścić po 2 - 3 plasterki masła ziołowego. Gdy masło zacznie delikatnie się rozpuszczać, zdjąć rybę z grilla. Można podawać z pieczonymi w folii ziemniakami.

Autor przepisów: mistrz kulinarny Robert Sowa
Stylizacja zdjęć: Ewa Gębska

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

materiały prasowe

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej