Łosoś pod beszamelem

Składniki na cztery porcje: • 4 dzwonka świeżego łososia • 1 cytryna • sól • pieprz • 3 łyżki oliwy • 4 łyżki mąki pszennej • 4 łyżki masła • pół l mleka • odrobina gałki muszkatołowej do starcia • pół kostki rosołowej • kilka mrożonych krewetek • szczypiorek • koperek

1. Dzwonka łososia opłucz i wytrzyj papierem kuchennym. Żaroodporne naczynie nasmaruj oliwą z oliwek. Ułóż w nim rybę, posyp odrobiną soli oraz pieprzu i polej mieszanką oliwy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj około 15 minut, tak, by ryba była lekko przyrumieniona.

Reklama

2. W rondelku rozpuść masło, po czym wsyp 4 łyżki mąki. Cały czas mieszając, dolewaj małym strumieniem zimne mleko. Dodaj go tyle, by sos miał konsystencję gęstej śmietany.

Wtedy dopraw całość solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Dorzuć pół kostki rosołowej i 2 łyżki soku wyciśniętego z drugiej połówki cytryny.

3. Na 3 minuty przed końcem gotowania wrzuć kilka krewetek oraz posiekany szczypiorek i koperek. Upieczoną rybę polej przygotowanym sosem beszamelowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej