Łosoś pod beszamelem

Składniki na cztery porcje: • 4 dzwonka świeżego łososia • 1 cytryna • sól • pieprz • 3 łyżki oliwy • 4 łyżki mąki pszennej • 4 łyżki masła • pół l mleka • odrobina gałki muszkatołowej do starcia • pół kostki rosołowej • kilka mrożonych krewetek • szczypiorek • koperek

1. Dzwonka łososia opłucz i wytrzyj papierem kuchennym. Żaroodporne naczynie nasmaruj oliwą z oliwek. Ułóż w nim rybę, posyp odrobiną soli oraz pieprzu i polej mieszanką oliwy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj około 15 minut, tak, by ryba była lekko przyrumieniona.

Reklama

2. W rondelku rozpuść masło, po czym wsyp 4 łyżki mąki. Cały czas mieszając, dolewaj małym strumieniem zimne mleko. Dodaj go tyle, by sos miał konsystencję gęstej śmietany.

Wtedy dopraw całość solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Dorzuć pół kostki rosołowej i 2 łyżki soku wyciśniętego z drugiej połówki cytryny.

3. Na 3 minuty przed końcem gotowania wrzuć kilka krewetek oraz posiekany szczypiorek i koperek. Upieczoną rybę polej przygotowanym sosem beszamelowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej