Łosoś w marynacie orzechowej - Robert Sowa

Składniki dla 4 osób: 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości) Marynata: 1 ząbek czosnku (obrany i zmiażdżony nożem);

Zdjęcie

/materiały prasowe
/materiały prasowe
4 łyżki oliwy extra virgin; 2 łyżki listków świeżego estragonu (lub 1 łyżka suszonego estragonu); 4 łyżki orzechów włoskich; 1 łyżka tartego parmezanu; 1 łyżka bułki tartej; 2 łyżki masła, przyprawy.

Sposób przygotowania:

Reklama

Estragon zmiksować z orzechami, oliwą z oliwek, serem parmezanem i czosnkiem.

Do masy dodać bułkę tartą oraz masło i dokładnie utrzeć. Łososia poprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek. Rybę delikatnie zgrillować z obu stron, na wierzchnią cześć nałożyć orzechowe pesto, przykryć grilla folią aluminiową, a następnie dopiec łososia.

Można podawać z grillowanymi pomidorami oraz bukietem sałat.

Autor przepisu: mistrz kulinarny Robert Sowa
Stylizacja zdjęć: Ewa Gębska

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

materiały prasowe

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej