Łosoś w plastrach z warzywami

Składniki na 4 porcje: 600 g łososia, 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka siekanej pietruszki, sól, pieprz, marchew, pół cukinii, 2 łodygi selera naciowego, mały brokuł, por, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 200 ml kwaśnej śmietany, kilka gałązek koperku

Przygotowanie: Pokrój łososia w cienkie plasterki. Wymieszaj olej z sokiem z cytryny, ziołami. Marynatę dopraw solą i pieprzem.

Reklama

Plastry łososia zwiń, włóż do marynaty i odstaw na 10 min. Potem włóż do brytfanny i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 20-25 min.

Warzywa pokrój na kawałki, obsmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj 2 łyżki wody i duś do miękkości.

Wyciśnij czosnek, dodaj do kwaśnej śmietany razem z posiekanym koperkiem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj łososia z ciepłymi warzywami i sosem śmietanowym.

Czas przygotowania: 50 minut 600 kcal/1 porcja

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej