Łosoś wędzony z grejpfrutem

Skład na 4 porcje: ● 200 g łososia wędzonego ● owoc awokado ● różowy grejpfrut ● pomarańcza ● cytryna ● łyżka soku z cytryny ● zielona sałata ● świeży koper

1. Sałatę dzielimy na listki, myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Grejpfrut dokładnie obieramy, dzielimy na małe cząstki. Układamy wzdłuż brzegów półmiska lub talerza.

2. Cytrynę dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Kroimy na drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.

Reklama

3. Cząstki pomarańczy układamy między cząstkami grejpfruta i cytryny. Kostki awokado układamy na brzegach półmiska.

4. Z plasterków łososia formujemy różyczki, układamy je na środku i ozdabiamy świeżym koperkiem.

Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 5 zł.

Wartość odżywcza porcji 280 kcal. Białko 13 g/Tłuszcz 21 g/Węglowodany 11 g.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej