Łosoś wędzony z grejpfrutem

Skład na 4 porcje: ● 200 g łososia wędzonego ● owoc awokado ● różowy grejpfrut ● pomarańcza ● cytryna ● łyżka soku z cytryny ● zielona sałata ● świeży koper

1. Sałatę dzielimy na listki, myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Grejpfrut dokładnie obieramy, dzielimy na małe cząstki. Układamy wzdłuż brzegów półmiska lub talerza.

2. Cytrynę dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Kroimy na drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.

Reklama

3. Cząstki pomarańczy układamy między cząstkami grejpfruta i cytryny. Kostki awokado układamy na brzegach półmiska.

4. Z plasterków łososia formujemy różyczki, układamy je na środku i ozdabiamy świeżym koperkiem.

Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 5 zł.

Wartość odżywcza porcji 280 kcal. Białko 13 g/Tłuszcz 21 g/Węglowodany 11 g.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej