Łosoś z porami w cieście francuskim

Składniki na 5 sztuk: 1 i ½ opakowania ciasta francuskiego, 2-3 pory, 50 dag świeżego łososia (płat), 2-3 łyżki masła, sok z 1 cytryny, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 jajko, sól, pieprz (czarny i biały).

Zdjęcie

Łosoś z porami w cieście francuskim /123/RF PICSEL
Łosoś z porami w cieście francuskim
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Z łososia usuń skórę, opłucz i osusz. Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz białym pieprzem. Odstaw do lodówki na ok. 30 min. Z porów usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój w półplasterki.

Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pory. Duś na małym ogniu przez 10-15 min, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną. Wystudź, następnie dodaj koperek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

2. Z ciasta francuskiego wytnij 10 prostokątów. Na 5 prostokątach na środku rozłóż przesmażone pory, a na nich kawałki ryby. Przykryj pozostałymi kawałkami ciasta, mocno dociskając do siebie krawędzie ciasta.

Wierzchy posmaruj rozmąconym jajkiem i natnij w kilku miejscach nożem. Piecz 20-30 minut w temperaturze 200°C.

Rada: Do potrawy możesz podać sos szpinakowy. W rondlu roztop 5 dag masła, dodaj 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, przesmaż.

Dodaj 2 garście świeżego, posiekanego szpinaku, duś 7-10 min. Na koniec dodaj 10 dag śmietany 18 proc, gotuj 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 550 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej