Lubelskie cebularze

Składniki na 16 sztuk: 5 dag świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. ciepłego mleka, 1 jajko, 6 dag masła, 2 duże cebule, sól, 2 łyżki oleju, jajko do posmarowania.

Reklama

1. Cebule obierz, pokrój w grubą kostkę. Wrzuć do wrzącej wody. Gotuj 1–2 minuty, odcedź, dobrze osącz. Jeszcze gorącą wymieszaj z łyżeczką soli oraz olejem. Możesz dodać także 3 łyżki suchego maku. Tak przygotowaną cebulę przełóż do słoika. Szczelnie zakręć i po wystudzeniu wstaw do lodówki na dobę albo dwie.

2. Drożdże rozetrzyj z cukrem, 2 łyżkami mąki i odrobiną mleka. Zaczyn odstaw od wyrośnięcia. Masło stop, przestudź. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj jajko, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj masło.

Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, odrywaj małe kawałki. Zrób z nich placuszki. Na każdy nałóż cebulowy farsz. Zlep, formując owalne ciastka. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej