Łyżeczki z ciasta francuskiego z pomidorkami

Składniki dla 4 osób: 30 dag ciasta francuskiego • 20 dag przecieru pomidorowego • słodka i ostra papryka w proszku • czosnek granulowany • zioła prowansalskie • plasterki sera żółtego • cebula • 2 łyżki oliwy • kulka sera mozzarella • świeże listki bazylii • 10 dag pomidorków koktajlowych • kilka łyżek pesto • sól • pieprz.

1 Rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną w kostkę cebulę. Zalej przecierem pomidorowym, dodaj sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę w proszku, czosnek, zioła prowansalskie. Duś pod przykryciem. Dodaj ser żółty.

2 Z ciasta francuskiego wytnij kółka i paski. Każde kółko posmaruj sosem, przykryj plastrem mozzarelli, pomidorkiem koktajlowym i posmaruj pesto. Z wyciętych z ciasta pasków uformuj trzonki łyżeczek. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C. Podawaj z bazylią.

Reklama

CZAS: około 45 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej