Makaron conchiglioni w maku - w 45 minut

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Składniki:

- ok. 400 gr. makaron duże muszle,
- 1/2 litra śmietany 36 proc.,
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka,
- pęczek szczypiorku,
- 15 dkg szynki,
- 15 dkg boczku wędzonego,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki maku,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano.

Przygotowanie:

Reklama

Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut - odcedzamy. Nie wolno rozgotować makaronu!

Farsz: mieszamy mięso, 0,1 l śmietany, drobno posiekany szczypiorek, szynkę i boczek, przyprawiamy. Farszem nadziewamy muszle.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy mak i kilka minut smażymy, dodajemy resztę śmietany, układamy muszle i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej