Makaron po katalońsku - w pół godziny

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:


Reklama

- 60 dag pomidorów,
- pęczek pietruszki,
- 1/2 pęczka oregano,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 25 dag chudego schabu,
- po 2 łyżki orzechów laskowych i orzeszków piniowych,
- 30 dag makaronu (nitki lub wstążki),
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżeczki bulionu warzywnego instant,
- łyżka słodkiej papryki.

Przygotowanie:


Pomidory sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w drobną kostkę. Zioła umyć, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Schab umyć, osuszyć, pokroić w paski. Orzechy grubo posiekać. Makaron połamać na kawałki.

Orzechy i orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Wyjąć, przełożyć na talerzyk. Na patelni rozgrzać olej, na silnym ogniu szybko obsmażyć mięso (3-4 minuty). Dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć razem. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, wyjąć.

Na tłuszczu ze smażenia poddusić pomidory (5 minut). Wlać 750 ml wody, dodać koncentrat, orzechy, zioła, bulion, paprykę i orzeszki piniowe, zagotować. Włożyć makaron, gotować 10 minut, często mieszając. Dodać schab i jeszcze krótko podgrzać. Ponownie doprawić do smaku.

Gotową potrawę można udekorować paseczkami suszonej szynki.

Porcja zawiera ok. 560 kcal

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Kalkulator kalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej