Makaron ryżowy z jabłkami i śmietaną

Składniki: opakowanie makaronu ryżowego, 5-6 dużych jabłek, 3/4 szklanki śmietany kremówki, cukier puder, cynamon, sól, masło

W naszym domu podawało się ryż z jabłkami. Zmieniłam trochę przepis i jest super! Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Reklama

Przygotowanie: Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W rondelku stop trochę masła, włóż jabłka i duś do chwili, aż się rozgotują. Kwaśne jabłka osłodź lekko do smaku.

Makaron ryżowy połam lub potnij nożyczkami. Zalej lekko osoloną wodą, odstaw, aby namiękł. Przelej przez durszlak i odcedź. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Makaron rozłóż na 4-5 talerzy. Przykryj go rozgotowanymi jabłkami. Udekoruj kleksem bitej śmietany.

Wierzch posyp cynamonem i od razu podawaj. Tak przygotowane jabłka stanowią także doskonały farsz do naleśników lub omletów. Ich wierzch polej ubitą kremówką i posyp cynamonem.

Czas przygotowania: 30 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 0,90zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej