Makaron z chili po sycylijsku

Przygotowanie ok. 25 minut. Porcja 410 kcal. Koszt porcji ok. 2,10 zł. Przepis na 4 porcje.

Składniki: 40 dag makaronu penne (ukośnie ścięte rurki), 8 pomidorów, 4 ząbki czosnku, cebula, papryczka chili, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy, 2 gałązki bazylii, 1/2 łyżeczki cukru , ser pecorino do posypania.

Reklama

Cebulę i czosnek posiekaj. Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój w kosteczkę. Papryczkę chili umyj i osusz. Przekrój wzdłuż na pół i starannie usuń z niej nasiona. Następnie drobniutko ją posiekaj.

W rondelku rozgrzej 3 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Pod koniec dołóż czosnek, a następnie pomidory i papryczkę chili. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem wg uznania.

Duś około 5 minut. Oberwij listki z jednej gałązki bazylii, drobno posiekaj i dodaj do sosu. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie wg przepisu.

Odcedź, dokładnie osącz, wymieszaj z łyżką oliwy i rozłóż na talerze. Każdą porcję zalej sosem, posyp wiórkami sera i udekoruj listkami bazylii.

Nasza rada

Do pikantnego sosu pomidorowego warto dorzucić garść rozgniecionych lub pokrojonych w grube pierścionki czarnych oliwek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej