Makaron z dorszem

Składniki: 25 dag makaronu np. wstążka ząbkowana, 1/2 kg filetów z dorsza, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki mąki pszennej, 10 dag żółtego sera, pęczek koperku, 3/4 szklanki śmietany 18 proc., 2 łyżki przyprawy maggi, sól, pieprz.

Przepis przysłała Magdalena Tabaczyk

Reklama

• Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Rybę umyj, osusz i oprósz z obu stron solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstaw na 10 minut, obtocz w mące i usmaż na oleju na złoto. Odsącz na ręczniku papierowym. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z posiekanym koperkiem.

W natłuszczonym i wysypanym bułką tartą żaroodpornym naczyniu układaj kolejno makaron, rybę i ser z koperkiem. Całość zalej śmietaną z maggi. Piecz 20 minut w temp. 180°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej