Makaron z grzybami na szybko

Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu (375 g), 200 g podgrzybków lub rydzów, 250 g boczku, 4 kromki bułki paryskiej, 2 łyżki oliwy, 1/3 szklanki białego słodkiego wina, 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 1/4 szklanki świeżych żurawin, 2 łyżeczki listków tymianku, sól, pieprz.

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Bułkę pokrój w drobną kostkę, mięso w cieniutkie paski, po czym wyłóż na blachę. Skrop oliwą i przypraw. Piecz 10-12 minut.

2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przełóż z powrotem do garnka.

Reklama

3. Pokrój grzyby. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż grzyby 3-4 minuty z każdej strony, aby się przyrumieniły. Wlej wino i smaż dalej, aż płyn wyparuje. Zalej grzyby bulionem i duś na małym ogniu 5 minut. Dodaj żurawiny i tymianek.

4. Przełóż grzyby do makaronu, przypraw do smaku, wymieszaj. Posyp grzankami i paskami boczku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej