Makaron z serem i boczkiem

Składniki dla 4 osób: Paczka makaronu penne • 20 dag wędzonego boczku • 12 pomidorków koktajlowych • 2 ząbki czosnku • 2 cebule • olej • 20 dag sera gouda • 10 dag parmezanu • pół łyżeczki oregano • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki • świeże oregano • sól • pieprz.

1 Makaron gotuj we wrzącej osolonej wodzie. Pomidorki umyj, cebulę pokrój w kostkę, boczek w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z plastrami boczku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodaj odcedzony makaron, słodką paprykę, oregano, parmezan, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Reklama

2 Makaron przekładaj do czterech małych naczyń żaroodpornych. Ułóż pomidorki koktajlowe, posyp startym na tarce żółtym serem. Zapiekaj przez 15 minut. Danie podawaj udekorowane listkami świeżego oregano.

CZAS: 30 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej