Makaron z suszonymi pomidorami i tuńczykiem

Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu tagliatelle, 1 puszka tuńczyka w oleju, 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie, 2 ząbki czosnku, 2 dymki ze szczypiorem, 1/2 pęczka bazylii, sól, pieprz, tarty parmezan.

Zdjęcie

Makaron z suszonymi pomidorami i tuńczykiem /123/RF PICSEL
Makaron z suszonymi pomidorami i tuńczykiem
/123/RF PICSEL

1. Odciąć szczypior, odłożyć, cebulę i czosnek oczyścić, posiekać drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy od pomidorów, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Pomidory osączyć z nadmiaru oliwy, posiekać w niewielkie kawałki, wrzucić na patelnię, podsmażyć chwilę. 

Tuńczyka osączyć z zalewy, podzielić na mniejsze kawałki, dodać do pomidorów, podsmażyć, delikatnie obracając (chodzi o to, żeby się zagrzał, a nie rozpadł). Bazylię posiekać, dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.

Reklama

2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać z sosem. Posypać posiekanym szczypiorkiem i tartym parmezanem.

Przygotowanie: ok. 15 minut.

Nasza rada

Warto się postarać o zielony makaron – wygląda bardzo efektownie. Możesz zrobić go sama – ciasto zabarwisz odrobiną soku ze szpinaku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej