Makaron ze śmietaną i kurkami

Skład na 4 porcje: ● 400 g kurek ● por ● 150 g selera ● 30 g masła ● 200 g śmietany ● 150 ml bulionu ● 500 g makaronu ● 1–2 łyżki mąki kukurydzianej ● sól, pieprz do smaku.

1. Kurki czyścimy, krótko płuczemy, osuszamy. Por przycinamy, myjemy i kroimy w plastry, a obrany seler w kostkę.

2. Kurki podsmażamy na maśle przez kilka minut, następnie dodajemy por i seler, doprawiamy pieprzem i solą, wlewamy bulion i śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Przykręcamy gaz i dusimy na wolnym ogniu 10 minut, żeby sos odparował. Na koniec zagęszczamy mąką kukurydzianą.

Reklama

3. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do garnka, dodajemy sos z kurkami, mieszamy i porcjujemy na talerze. Możemy posypać drobno startym serem typu parmezan i świeżym oregano.

Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 4,90 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej