Marchewkowa z imbirem

•3 marchewki •1 cebula •2-3 łyżki oleju •1/3 papryczki chili •1 kostka bulionu drobiowego •sól, pieprz •słodka papryka w proszku •mielony imbir •3 szklanki wody. Grzanki: •2 kromki chleba •1 łyżka masła •2 duże ząbki czosnku •pestki dyni do posypania.

Reklama

Jadwiga Kwiek z Faściszowej

1 Cebulę obieram, siekam, rumienię na oleju. Marchewki obieram, myję, tnę na kawałki. Pokrojoną marchew dodaję do cebuli. Chwilę smażę razem. Chili rozcinam, usuwam pestki, siekam i wrzucam do podsmażonych warzyw.

Całość zalewam wodą, dodaję kostkę bulionową. Gotuję ok. 20 minut. Potem zupę miksuję. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz imbirem.

2 Kromki chleba kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło. Dodaję do niego czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzucam kosteczki chleba i smażę, mieszając, aż ładnie się zrumienią. Zupę rozlewam do miseczek. Posypuję grzankami i pestkami dyni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej