Marchewkowy mintaj

1 kg mintaja, 2 duże cebule, 2 marchewki, przyprawa do ryb, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, sok z połowy cytryny, jajko, bułka tarta, mąka, olej. Zalewa: niepełna szklanka octu, cukier, vegeta, 4 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe

Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic

Reklama

1. Ryby (jeśli trzeba pokrój na mniejsze kawałki) skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Jajko roztrzep ze szczyptą ostrej i słodkiej papryki. Ryby obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż z obydwu stron na oleju. Osącz.

2. Cebule obierz, pokrój na półplasterki. Marchewki obierz, pokrój w plastry. Włóż do garnka, zalej wodą. Gotuj 4 min, osącz.

W misce układaj warstwami cebulę z marchewkami, rybę i tak do wyczerpania składników, kończąc na cebuli z marchewką.

3 Zalewa: do garnka wlej dwie szklanki wody, ocet, oprósz cukrem i vegetą do smaku. Zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj 7 min.

Na koniec dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie, wymieszaj, ostudź. Zalewę ostrożnie wlej do ryb z warzywami, wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj koperkiem.

W ten sam sposób możesz też przygotować świeże śledzie (oczyszczone tuszki). Do smażenia nie panieruj ich w jajku, tylko w samej mące. A do zalewy dodaj łyżeczkę białej gorczycy i ugotuj ją na bazie 10-procentowego octu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej