Marynowane podgrzybki

Składniki: ok. 2 kg podgrzybków • 3 średnie cebule • 2 szklanki octu 10% • 7 szklanek wody • 3 łyżeczki soli • 6 łyżeczek cukru • mała papryczka chili • po łyżce gorczycy i ziela angielskiego • 5 liści laurowych .

Reklama

1. Do garnka wlej wodę wymieszaną z octem. Dodaj obraną, pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekaną papryczkę chili. Wsyp sól, cukier, ziele angielskie i gorczycę. Dołóż liście laurowe i gotuj, aż zalewa zacznie porządnie wrzeć.

2. Grzyby oczyść, umyj i zalej gorącą marynatą. Odstaw na ok. 10 godzin.

3. Następnie przełóż podgrzybki z zalewą do czystych słoików i zakręć.

4. Wstaw je do garnka z gorącą wodą i gotuj kilka minut, by dobrze się zapasteryzowały.

Przepis nadesłała: Marzena Borawska

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej