Marynowane pomidorki

Składniki: 1 kg pomidoków, 2 szklan ki wody, łyżka soli, 1/3 szklanki octu winnego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek, ziarna kolorowego pieprzu, świeży rozmaryn, ząbki czosnku, liście laurowe, suszone papryczki peperoncino.

Reklama

Przygotowanie: pomidorki opłucz i osusz. Na dno każdego słoika włóż 2 gałązki rozmarynu, kilkanaście ziaren pieprzu, obrane ząbki czosnku, po jednej papryczce i liść laurowy. Słoiki napełnij pomidorami. Przygotuj zalewę: do wody dodaj cukier i sól, zagotuj, dodaj ocet i oliwę, gotuj 5 minut. Gorącą zalewą zalej pomidory, szczelnie zamknij, odwróć do góry dnem i wystudź.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej