Marynowane pomidorki

Składniki: 1 kg pomidoków, 2 szklan ki wody, łyżka soli, 1/3 szklanki octu winnego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek, ziarna kolorowego pieprzu, świeży rozmaryn, ząbki czosnku, liście laurowe, suszone papryczki peperoncino.

Reklama

Przygotowanie: pomidorki opłucz i osusz. Na dno każdego słoika włóż 2 gałązki rozmarynu, kilkanaście ziaren pieprzu, obrane ząbki czosnku, po jednej papryczce i liść laurowy. Słoiki napełnij pomidorami. Przygotuj zalewę: do wody dodaj cukier i sól, zagotuj, dodaj ocet i oliwę, gotuj 5 minut. Gorącą zalewą zalej pomidory, szczelnie zamknij, odwróć do góry dnem i wystudź.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej