Marynowane warzywa

Składniki na 4 porcje: 1 kg marchewki, 50 dag brukselki, ocet, 3 dag soli, 10 dag cukru, 5 ziaren czarnego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, 2 liście laur., 2 małe cebule.

1 Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kostkę lub plasterki. Brukselkę oczyść starannie, usuń piętki. Warzywa umieść w dwóch osobnych miskach. Zalej je wodą z octem (na 2 części wody 1 część octu). Odstaw pod przykryciem do następnego dnia.

2 Warzywa odcedź, rozłóż do słoików. Zagotuj 3/4 l wody. Dodaj sól, cukier,1/4 l octu, ziarna pieprzu, ziele angielskie, gorczycę i liście laurowe. Cebule obierz, pokrój w krążki. Wrzuć do składników zalewy, zagotuj. Zalej warzywa. Pasteryzuj 20 minut.

Reklama

czas ok. 40 min; porcja – 200 kcal, cena 1,80 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej