Marynowany filet z gęsi

60 dag filetów z piersi gęsi, 70 ml oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 7 dag masła, suszony tymianek, pieprz, sól. Dodatkowo: jarzynka z buraczków, 20 dag sera feta, 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku.

Zdjęcie

Marynowany filet z gęsi /123/RF PICSEL
Marynowany filet z gęsi
/123/RF PICSEL


Filety z gęsi opłucz, osusz, skórę ponacinaj w kratkę. Mięso oprósz tymiankiem, pieprzem oraz solą. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym oraz miodem. Gęsinę polej marynatą, dobrze wymieszaj, odstaw na 2-3 dni.

Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie przełóż do brytfanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140°C. Podlej pozostałą marynatą oraz wodą. Piecz około 20 minut.

Reklama

Gotowe filety wyjmij, pokrój w plastry, ułóż na jarzynce z buraczków. Sos z dna brytfanki przecedź, przypraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj do mięsa. Danie posyp pokruszonym serem oraz szczypiorkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej