Mielone z ziemniakami i ogórkiem

Składniki na 4-6 porcji: 40 dag mięsa mielonego, 2 cebule, 40 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 5 dag czarnych oliwek bez pestek, 2 papryczki pepperoni, 1 ogórek, olej, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz.

1. Ziemniaki pokroić w łódeczki, podsmażyć na łyżce oleju. Cebule umyć, obrać, posiekać. Osobno podsmażyć na łyżce oleju, dodać mięso. Oliwki odsączyć, pokroić w plasterki.

Reklama

2. Papryczki umyć, przeciąć wzdłuż, oczyścić z nasion i drobno posiekać, dodać do mięsa z cebulą, dołożyć oliwki, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać z łódeczkami ziemniaczanymi.

3. Ogórek umyć i obieraczką do warzyw pociąć go w paski. Dodać do całości, posypać posiekaną natką.

Nasza rada

Zamiast ogórka możesz dodać fantazyjnie pokrojoną cukinię lub marchewkę. Całość warto posypać tartym parmezanem.

Przygotowanie: ok. 30 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej