Mięsne kulki z serowym farszem

Składniki (na 4 porcje): Do kulek: 50 dag mielonego mięsa, 1 czerstwa bułeczka, jajko, 15 dag sera camembert, 3 łyżki oleju, sól, pieprz. Do sałatki: 80 dag ugotowanych ziemniaków, 2 czerwone cebule, 2 marchewki, 30 dag selera naciowego, 1/2 szkl. bulionu drobiowego, 4 łyżki octu winnego, 1 łyżka cukru, 10 dag roszponki, 3 łyżki oleju, 4 łyżki konfitury żurawinowej do mięs.

Bułkę namocz, odciśnij, wymieszaj z mięsem. Dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem. Wyrób.

Reklama

Ser potnij na 8 kawałków. Każdy oblep masą, formując kulki. Usmaż je na 3 łyżkach oleju.

Ziemniaki pokrój w plasterki. Marchew i cebule obierz, seler oczyść. Warzywa rozdrobnij.

Bulion z cukrem i octem zagotuj, wrzuć surowe warzywa, gotuj 2 min. Zdejmij z ognia. Dodaj ziemniaki. Wystudź.

Domieszaj roszponkę i olej. Serwuj z kulkami i konfiturą.

Jedna porcja zawiera: 470 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej